Pages

Pesanan Daripada Pelajar Cemerlang

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum... 

Semoga sentiasa dalam kebahagiaan^^

Lagi beberapa hari sahaja lagi kita akan menghadapi minggu peperiksaan. Sudah BERSEDIAkah kita? Haa. Besar perkataan SEDIA tu. hehe. 'Bersedia atau tidak, bolos saja dinding itu!' ~Hee. Teringat pula kata-kata Zizan Raja Lawak (^_^). Hm. Sudah lama tidak update blog. Sempat je sebenarnya kalau ikutkan. Cuma baru ada idea untuk mencurahkan segala yang tersimpan. :)

Baiklah, kembali kepada topik. Di sini saya ingin berkongsi serba sedikit mengenai Diskusi Akademik 'Persediaan Menghadapi Peperiksaan' anjuran MPP Pusat Pengajian Sains Kajihayat; Saudari Nurul Husna Binti Omar pada 7 Disember 2011 yang lepas. Diskusi ini telah menampilkan salah seorang penerima Anugerah Pingat Emas USM bagi kategori Kecemerlangan Akademik yang juga merupakan pelajar Sains Kajihayat iaitu Saudari Ira Aryani Binti Wirjon. Selain itu, rakan-rakannya yang turut mendapat keputusan cemerlang juga hadir sebagai ahli panel.

Apabila ditanya mengenai RAHSIA KEJAYAAN beliau, Subhanallah. Antara perkara asas yang menjadi tunjang kejayaan beliau adalah, NIAT >>> KERANA ALLAH. Selain itu, memBACA DOA penerang hati sebelum belajar dan banyak memBACA AL-QURAN dan melakukan SOLAT-SOLAT SUNAT seperti solat hajat dan seumpamanya.

Antara faktor lain yang mendorong beliau dan rakan-rakan BERJAYA adalah:
 • Disiplin
 • Menetapkan matlamat yang hendak dicapai. Contoh: Malam ni aku mesti habiskan bab sekian, sekian..
 • Membaca buku, di samping membaca slaid yang disediakan oleh pensyarah.
 • Mencari buku rujukan yang disarankan oleh pensyarah pada awal semester lagi
 • Berkongsi ilmu yang dimiliki kepada orang lain
 • Belajar dari awal, tidak last minute
 • Menjawab soalan-soalan tahun lepas

Antara saranan dan nasihat beliau:

 1. FAHAMkan subjek yang dipelajari dan kalau ia ada gambar rajah, LUKISkan.
 2. Soalan yang mempunyai 20 markah, jawab dalam 2 HELAI = 4 MUKA SURAT PENUH. (Allahukbar. Saya sudah cuba ini, memang lenguh tangan. Itu baru 1 soalan. Yang diminta jawab, 5 daripada 6 soalan. Kira-kira 10 helai kertas diperlukan untuk menjawab semua soalan tersebut. Masya Allah. -nak jadi pelajar cemerlang, kenalah jawab begini kan.. =) )
 3. STUDY WEEK >> FOKUS SOALAN PAST YEAR sahaja!
 4. Buat soalan yang sama berulang kali.
 5. Berjumpa dengan pensyarah untuk menyemak jawapan.
 6. Kalau rasa sudah tidak sempat untuk study, BUAT soalan PAST YEAR banyak-banyak. Jika sempat membaca info-info yang lain, BACA juga. 
 7. FOKUS! Jangan terlalu memikirkan masalah.
 8. DISIPLIN AMAT PENTING!

Alhamdulillah. Itulah sedikit sebanyak mengenai perkongsian kejayaan beliau. In syaa Allah teman-teman, musim peperiksaan hampir tiba, jom perbetulkan niat.. Ayuh menjadi mukmin/mukminah mumtaz! "Bangunlah dari tidur, buka mata, bacalah buku..semoga berjaya ;)" 

-Moga kita turut menjadi seperti beliau. aamiin-

Teman-teman yang dikasihi sekalian, mari kita sama-sama hayati sebuah kisah yang boleh kita jadikan teladan, iaitu mengenai kisah Imam Syafie dalam menuntut ilmu.   


Imam Shafie merupakan salah seorang Imam Mazhab yang empat. Beliau mempunyai ketajaman akal dan kecerdikan yang luar biasa. Beliau telah menghafaz al-Quran seawal umur 9 tahun lagi. Setahun kemudian pula, beliau menghafal kitab al-Muwatta’ karangan Imam Malik. Beliau merupakan seorang yang sangat mencintai ilmu. Lantaran itu, pada satu hari beliau meminta izin daripada ibunya untuk keluar menuntut ilmu ke Madinah. Ia merupakan kali pertama Imam Shafie keluar daripada tempat kelahirannya, Makkah dan mengembara untuk meluaskan ilmu.

Apabila tiba di Madinah, beliau terus menuju ke Masjid Nabawi dan menunaikan solat sunat dua rakaat. Setelah selesai solat, beliau terpandang satu Majlis ilmu yang disampaikan oleh seseorang yang sangat hebat dalam masjid tersebut. Orang tersebut sedang bersyarah di hadapan begitu ramai anak-anak muda yang kesemuanya khusyuk mendengarnya. Orang itu ialah Imam Malik yang sedang mengajar murid-muridnya tentang hadis-hadis Rasulullah s.a.w. Dengan langkah yang tertib, Imam Shafie terus menuju ke tempat Imam Malik dan duduk bersama murid-murid beliau. Imam Shafie lantas mengambil sebatang lidi lalu membasahkannya dengan air liur. Beliau menulis segala apa yang diajar oleh Imam Malik tersebut di atas tapak tangannya. Tanpa disedari, Imam Malik memerhati segala tingkah lakunya.

Selesai pengajian, Imam Malik pun memanggil Imam Shafie untuk menegur beliau. Sangkanya Imam Shafie berbuat perkara kurang sopan ketika belajar. Imam Malik bertanya kepada Imam Shafie, “Apakah kamu berasal dari Makkah”. Jawab Imam Shafie, “Benar”. Imam Malik kemudian bertanya, “Mengapakah engkau bermain-main dengan lidi dan air liurmu semasa aku sedang mengajar?”. Jawab Imam Shafie, “Maaf tuan. Sebenarnya saya tidak bermain-main. Oleh kerana saya tidak ada kertas dan pena, segala yang tuan ajar saya tulis di atas tapak tangan saya dengan menggunakan lidi dan air liur untuk saya menghafalnya”.

Apabila Imam Malik membelek-belek tangan Imam Shafie, beliau tidak menjumpai sebarang tulisan pun. Beliau terus berkata, “Tetapi kenapa tapak tangan engkau ni kosong sahaja”.

Kata Imam Shafie, “Benar tuan. Namun demikian tuan, saya telah pun menghafal semua hadis-hadis yang tuan riwayatkan itu”.


Setelah beliau disuruh membaca apa yang dihafalnya, Imam Malik mendapati tidak ada satu hadis yang tinggal daripada 20 hadis yang diajar hari itu. Perkara yang aneh ini belum pernah terjadi sebelumnya. Imam Malik begitu tertarik hati dengan kebijaksanaannya. Semenjak peristiwa itu, Imam Shafie dijemput untuk menetap di rumah Imam Malik sebagai tetamu sekali gus menuntut ilmu dengan Imam Malik. Selama 18 bulan Imam Shafie berguru dengan Imam Malik. Hatinya yang terang memudahkan beliau memahami dan menghafal kitab al-Muwatta’. Sehingga akhirnya, murid kesayangan Imam Malik ini sering diberi penghormatan bersyarah dan mengajar murid-murid yang lain.Imam al-Syafie merupakan tokoh ilmuan yang terkenal dengan ketekunan dalam menuntut ilmu, penegak sunnah, penegak kebenaran dan imam besar dalam bidang fekah. Beliau banyak meninggalkan kata-kata nasihat yang boleh dijadikan panduan kepada para pelajar. Antaranya ialah :

1. Imam al-Syafie pernah bersyair:

Aku mengadukan kepada Waki’ (guru beliau) tentang buruknya hafalan
Maka beliau membimbingku untuk meninggalkan perbuatan maksiat
Dan berkata, ‘Ketahuilah bahwa ilmu adalah cahaya
Dan cahaya Allah tidak diberikan kepada pelaku maksiat’

2.Beliau Berkata :

Barangsiapa ingin agar Allah membukakan hatinya atau meneranginya, maka dia harus meninggalkan pembicaraan yang tidak bermanfaatmeninggalkan dosa-dosa, menghindari perbuatan-perbuatan maksiat dan menyembunyikan amalan yang dikerjakan antara dia dan Allah. Jika dia mengerjakan hal tersebut, maka Allah akan membukakan ilmu baginya yang akan menyibukkan dia dari yang lainnya. Sesungguhnya dalam kematian terdapat perkara yang menyibukkan.”

Antara pengajaran yang boleh diambil daripada nasihat Imam al-Syafie ialah :

1. Menghindari maksiat kerana maksiat merupakan hijab atau penghalang untuk mendapat ilmu. Hati yang dicemari dengan dosa tidak akan dapat menyimpan ilmu yang bermanfaat.

2. Meninggalkan percakapan atau aktiviti-aktiviti yang sia-sia. Sesungguhnya masa itu amat berharga bagi seorang pelajar.

3. Melakukan amalan-alaman sunat secara tersembunyi dan tidak diketahui oleh sesiapapun. Ini antara cara untuk ikhlas dalam beramal soleh.

4. Orang yang mendapat bimbingan Allah sentiasa menghabiskan masanya dengan ilmu dan amalan yang berfaedah untuk dunia atau akhiratnya.

5. Orang yang berilmu juga hendaklah selalu mengingati mati kerana mati itu akan menyibukkan seseorang itu dengan perkara yang bermanfaat untuk kehidupannya selepas mati.

4 comments:

 1. terimas kerna kgsi..Insyaallah, saya akn cuba lakukan...

  ReplyDelete
 2. kak nadzimah: pesanan saya, ikutilah pesanan pelajar cemerlang di atas.. :D

  ReplyDelete

NEED HELP?

NEED HELP?

Have You Had Your SHAKE Today?

Have You Had Your SHAKE Today?

SIHATKAN DIRI ANDA DENGAN HERBALIFE!

Name:
Email Address:
Handphone number:
Occupation:
Where do you live?
Have you register as a member of Herbalife?
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Want to order? Start Now Pack - Vanilla
Start Now Pack - Chocolate
Start Now Pack - Strawberry
Start Now Pack - Tropical Fruit
Start Now Pack - Cappuccino
Herbal Aloe Concentrate
N-R-G Tea
Calcium Plus
Shaker Cup
Extra information that can help me to guide you:

Click here to create your own form.

WE CHOOSE!

WE CHOOSE!

Love :

Love :
-Moga Allah Redha-