Pages

Tudung Biasa vs Tudung Labuh

Assalamualaikum... 

Bismillah. 

Moga sentiasa dalam rahmat cinta dan kasihNya^^ 

Pada hari Khamis, 28 Mac 2013 yang lalu, saya ada post di Facebook mengenai tudung : 


Insya Allah, saya akan cerita serba sedikit bagaimana caranya untuk mengambil keputusan yang sangat menyukarkan pemilik hati-hati yang ingin berubah ini. Ini hanyalah perkongsian melalui pengalaman..sekiranya bermanfaat untuk dijadikan panduan, amatlah dialu2kan.. 

Pertamanya, bila kita ingin berubah ke arah yang lebih baik, kita perlu pastikan adakah perubahan yang ingin kita ambil itu, apakah yang menjadi matlamat utamanya? Adakah kita hendak bertudung labuh disebabkan ingin kelihatan ayu di mata lelaki? Atau adakah kita ingin bertudung labuh kerana terikut-ikut dengan trend masa ini? Ataupun, adakah kita ingin bertudung labuh kerana ingin nampak solehah? Tak perlu tepuk dada, namun tanyalah iman di hati. 

Maka dalam usaha ingin berubah, niat merupakan perkara yang paling penting dalam mencapai sesuatu matlamat. Pasti dan pasti, semestinya niat itu "Aku ingin berubah kerana Allah", "Aku ingin berubah untuk mencari redha Allah". Insya Allah dengan itu, kita jadi lebih yakin dan kuat dalam pilihan yang ingin kita ambil. 

Saya yakin, dalam kalangan pemilik hati yang ingin bertudung labuh ini, pasti ada rasa malu, segan, rasa tidak layak, berfikir mengenai apa yang orang akan kata tentang kita terutamanya dari sudut keluarga, saudara mara, kawan2 dan sebagainya. Jangan risau, kerana saya juga mempunyai pengalaman seperti anda.

Cerita saya

Buat pengetahuan, sebelum saya masuk matrikulasi pada Tahun 2009, saya merupakan pelajar sekolah agama. Ya, nama sahaja pelajar sekolah agama, di sekolah memang saya diajar untuk memakai tudung labuh, namun di luar sekolah, di hadapan keluarga dan saudara mara, saya tetap memakai tudung pendek; tudung tiga segi, bidang 45. Sebab adik beradik saya tiada seorang pun yang bertudung labuh. Jadi kira ikut family juga la ni. 

Namun, dalam waktu beberapa minggu nak daftar ke matrikulasi, Allah ketuk hati saya untuk bertudung labuh. Dalam fikiran saya masa tu, kenapa aku tak teruskan pakai tudung labuh ni di luar sekolah juga? Terasa amatlah rugi pelajaran yang aku dapat di sekolah agama kalau tak dipraktikkan. Sesungguhnya, hati saya pada waktu itu berbolak-balik. Nak pakai tudung biasa ke...nak pakai tudung labuh? Nak pakai tudung biasa ke...nak pakai tudung labuh? Kalau aku pakai..jadi macam ni...kalau aku tak pakai..jadi sekian-sekian... 

Berulang-ulang kali pertanyaan ini berlegar-legar dalam fikiran saya. Maka saya telah melakukan istikharah kemudiannya. Saya mohon pada Allah untuk beri saya kekuatan. Subhanallah, this is truely my very hard decision in my life. Saya pernah menyuarakan pada mak saya tentang keinginan saya untuk bertudung labuh. Mak saya cakap, "Ala..tak payahlah...nanti kamu tetap pakai tudung biasa juga.." Masa mak saya cakap macam tu, saya agak sedikit emosi sebab mak saya seolah-olah memperkecilkan keinginan saya ingin berubah (this is one of the ujian yg saya hadapi). Selepas mak saya cakap macam tu, saya nangis kat bilik sorang-sorang. Saya luahkan segala perasaan saya pada Allah. Rasa sedih, kecewa dan sebagainya semua saya luahkan. Then, saya doa pada Allah sepenuh hati saya.. 


Cari Kekuatan

Proses ini begitu mengambil masa yang sangat lama sehinggalah tinggal dua hari lagi saya nak daftar masuk matrikulasi. Sepanjang masa dari saat saya berniat ingin bertudung labuh sehinggalah nak masuk matrik tu, solat istikharah dan tahajjud menjadi kekuatan buat saya. Sebab seriously saya amat-amat perlukan ketenangan dan kekuatan dari Allah untuk buat keputusan yang mungkin bagi mereka yang family backgroundnya semua jenis bertudung labuh, ini keputusan yang senang. Perubahan ini saya lakukan sedikit demi sedikit. Biarpun ketika itu saya masih bertudung pendek, namun dalam masa yang sama saya cuba biasakan diri saya memakai stoking kaki dan sarung lengan ketika hendak keluar rumah. Sebab saya selalu berfikir dan peringatkan diri saya, apa guna bertudung labuh tapi aurat kaki dan lengan masih tidak terjaga? Dan saya juga percaya, dari perubahan yang kecil2, insya Allah perubahan yang besar boleh dilakukan dengan mudah selepas itu. 

Saya Bertekad

Sehari sebelum bertolak ke Pulau Pinang untuk mendaftar di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP), saya sudah bertekad untuk bertudung labuh. Kemudian saya kuatkan hati saya untuk menyuarakan hasrat saya kepada mak ayah saya yang saya nak beli tudung labuh. Memang ada kata-kata yang tak menyedapkan telinga, namun saya pekakkan sahaja. Maka pada ketika dalam perjalanan ke Pulau Pinang, ayah saya berhenti di Greentown Mall Ipoh. Berbekalkan duit sendiri (masa lepas SPM, dapat PLKN, so elaun PLKN tu saya simpan utk keperluan sendiri), saya beli 5-6 helai tudung labuh berdasarkan jumlah baju kurung yang saya bawa untuk mulakan pembelajaran di matrikulasi ketika itu. Tudung-tudung yang saya beli tu, ada yang bidang 50, 55 dan 60. After beli tudung2 tu, saya rasa puas dan gembira. Rasa tenang pun ada juga sebab saya rasa pada waktu itu saya rasa saya telah berjaya mengatasi/melawan bisikan syaitan yang ingin saya terus kekal dengan diri saya yang dulu. Tujuan saya beli tudung banyak2 terus adalah untuk memastikan saya terus istiqamah pakai tudung labuh bila saya sudah berada di matrik. Saya juga rasa tak sedap hati bila nanti saya kejap pakai tudung labuh, kejap pakai tudung biasa, takut ia seolah2 jadi fitnah pula pada Islam. Itulah pemikiran saya pada waktu itu. 

Dan alhamdulillah, selepas saya buat perubahan itu, proses perubahan untuk menjadi insan dan muslimah solehah itu berterusan. Artikel-artikel mengenai pembaikan diri dan wanita solehah saya baca. Kawan2 yang bertudung labuh menjadi sasaran saya untuk mendekati mereka. Saya tertarik dengan akhlak mereka yang begitu indah dan menyejukkan hati. Dalam hati saya, saya juga ingin menjadi seperti mereka....rasa cemburu dengan mereka, sebab kecintaan mereka pada Allah itu sangat tinggi. Membandingkan diri dengan mereka, buat saya rasa seperti langit dan bumi. Maka dengan mendekati mereka, ia buatkan saya untuk terus mengingati dan memburu cinta Allah. 

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar. Saya bersyukur dengan perubahan yang saya ambil ini. Saya bersyukur kerana Allah lintaskan dalam hati saya untuk bertudung labuh. Ahamdulillah, kerana dengannya juga, saya dapat mengingatkan diri saya untuk terus menjaga akhlak dan diri. Moga Allah terus beri saya kekuatan untuk tetap istiqamah bertudung labuh. Aamiin. 

Maka pesan saya buat rakan2, teman2 yang ingin berubah, bersyukurlah anda kerana Allah telah memanggil anda untuk menjadi muslimah yang lebih baik. Yakin dan percayalah, setiap perkara baik yang terlintas itu, semuanya dari Allah. Perkara yang terlintas itu, biarpun datangnya sekejap cuma, yakinlah ada sesuatu yang Allah aturkan buat kita. Ayuh, sama2 meraih cinta dan redhaNya.. INGAT kata2 ini : Jika diberi sesuatu pilihan, pilihlah pilihan yang mendekatkan diri dengan Allah... Sesungguhnya mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis...Lini ditujukan khas kepada wanita-wanita sekalian.. Oh Muslimah, by Nazrey Raihan.
Oh muslimah
Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu
Oh muslimah
Berbahagialah kau telah dilahirkanNYA dengan mulia
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati


Oh muslimah
Busanamu menutup rapi
Auratmu kau lindungi dengan indahnya


Oh muslimah 
Kau rajin memuji
Islam kau jadikan ikutan sejati


Oh muslimah
Memandangmu menyejuk hati
Menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah indah peribadi
Tulus hatinya


Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmah
Mempertahan kehormatan dirimu 
Dengan pakaian mentaati Allah

Oh muslimah 
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta


Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati


Sekian, salam sayang dan salam perubahan buat wanita2 yang dikasihi Allah..moga Allah redha. 

By PRECLLSUK payday loans uk
::Moga bermanfaat buat ummah..sesungguhnya diri hanyalah insan yang penuh dengan dosa dan noda...namun ingin bersama2 mengajak semua ke syurgaNya...::

      1 comment:

  1. Insha Allah semoga di terima olehNya

    http://zahrakucollection.blogspot.com/

    untuk koleksi tudung labuh Muslimah.

    Tolong sebar2kan kepada kawan2 lain.

    ReplyDelete

NEED HELP?

NEED HELP?

Have You Had Your SHAKE Today?

Have You Had Your SHAKE Today?

SIHATKAN DIRI ANDA DENGAN HERBALIFE!

Name:
Email Address:
Handphone number:
Occupation:
Where do you live?
Have you register as a member of Herbalife?
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Want to order? Start Now Pack - Vanilla
Start Now Pack - Chocolate
Start Now Pack - Strawberry
Start Now Pack - Tropical Fruit
Start Now Pack - Cappuccino
Herbal Aloe Concentrate
N-R-G Tea
Calcium Plus
Shaker Cup
Extra information that can help me to guide you:

Click here to create your own form.

WE CHOOSE!

WE CHOOSE!

Love :

Love :
-Moga Allah Redha-